Proponuję Wam pyszne i proste danie. Szczególnie polecam tym, którzy lubią kuchnię indyjską i kochają kumin. Przepis podejrzałam u znajomej, która jest konsultantką ajurwedy i jak to ja poeksperymentowałam i go troszkę zmodyfikowałam. Teraz jest jednym z moich ulubionych dań! Ciekawym urozmaiceniem jest dodanie dyni. Nie jest możliwe opisanie jak smaczne jest to danie, po prostu spróbujcie koniecznie!
- masło ghee (klarowane)
- kilka ziemniaków
- opcjonalnie – dynia hokkaido (może też być inna, ale ta jest najlepsza!)
- cebula
- kmin rzymski
- kminek
- garam masala
- pieprz
- papryka ostra
- sól
- patelnia z przykrywką
Ilość ziemniaków i dyni dobierzcie według zapotrzebowania. Lepiej smakuje jak proporcjonalnie jest więcej ziemniaków.
Ziemniaki i dynię pokrój w kostkę i odłóż do miski. Posiekaj cebulę. Rozgrzej masło ghee i zeszklij cebulkę jak już prawie będzie dobra dorzuć kmin rzymski i kminek (dużo kminu rzymskiego, ja na 4 osoby dodaję garstkę kminu rzymskiego i do tego łyżeczkę kminku),ostrą paprykę, garam masalę,pieprz i ostrą paprykę. Szybko zamieszaj, aby przyprawy dobrze połączyły się z tłuszczem. Potem wrzuć pokrojone ziemniaczki z dynią i chwilę podsmaż mieszając. Dolej wrzątku tyle aby woda prawie przykryła całość. Zakryj przykrywką, duś na małym ogniu ok.20min. Sprawdzaj co jakiś czas czy nie potrzeba więcej wody i zamieszaj co jakiś czas. Uwaga nie mieszaj zbyt często bo ziemniaki zaczną się rozpadać i zrobi się puree zamiast ładnych kosteczek.