Od niedawna w moim ogródku hoduję własne grzybki, a właściwie to one same się hodują;). Pierwszą grubą gałąź z grzybnią dostałam i przywiozłam ją w moje podwarszawskie okolice aż z Podkarpacia, a resztę znalazłam w mojej wsi przy lesie. Kolega pomógł przytargać mi kilka kawałków drewna do ogródka i mam!
GDZIE GO MOŻNA ZNALEŹĆ
Oczywiście można go zbierać w naturze wszędzie tam gdzie rośnie czarny bez. Uszak bzowy rośnie na starym, obumierającym drewnie bzu czarnego i będzie się pojawiał po deszczu gdy temperatura jest dodatnia. Można go też ususzyć i później namoczyć.
Wygląda tak
Uszak Bzowy (A.auricula-judae) inaczej nazywany Uchem Judasza lub Grzyb Mun.
Grzyb ten ma też swoją historię biblijną stąd nazwa Ucho Judasza. Podobno Judasz zawisł na krzewie bzu czarnego, na którym rosły grzyby przypominające kształtem małżowinę uszną. W Chinach uszak (po chińsku Mu er/Mu err/Mu erh – ucho nadrzewne) jest bardzo powszechwny i jest hodowany od ponad 1500lat (hoduje się uszaka gęstowłosego – Auricularia polytricha).
WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE
Bardzo się cieszę z tego skarbu, bo uszak bzowy jest wartościowym dodatkiem do różnych dań.
Uszak został przebadany przez naukowców pod kątem leczniczym jak również był opisywany w księgach zielarskich.
„Uszaki są niezwykle cenione w kulturze i medycynie chińskiej. Uważa się tam, że zapobiegają chorobom układu oddechowego, zapobiegają zakrzepom i rozrzedzają krew, sprzyjają też wzmacnianiu nerek.„(1)
Dzięki temu, że poprawia sprawność przepływu krwi to poprawia się ogólne ukrwienie i redukuje ryzyko związane z postępującą miażdżycą, zawałem serca albo udarem.
Ma również działanie przeciwzapalne w obrębie oczu, skóry oraz błon śluzowych.
Dodatkowo pomaga regulować poziom cholesterolu oraz wzmacnia układ odpornościowy ( m.in. stymuluje tworzenie komórek odpornościowych w śledzionie).
Przeciwdziała tworzeniu się nowotworów tkanki łącznej.
Zawiera kilka ważnych minerałów i pierwiastków śladowych takich jak potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, krzem i witaminy z grupy B. (2)
Czyż nie warto go podjadać ? Nie dość, że odżywczy to jeszcze leczniczy…
USZAK W DANIACH
Grzyby mają konsystencję lekko galaretowatą, są troszkę chrupkie i właściwie bezsmakowe. Świetnie pasują do dań azjatyckich.
Ja je dodaję do jajecznicy lub dań warzywnych, zup.
Przykładowo ostatnio zrobiłam zupę z uszakiem bzowym, gwiazdnicą i podagrycznikiem 🙂 Całość ugotowałam na bulionie warzywnym, który doprawiłam sosem sojowy, pastą z tamaryndowca, imbirem, ostrą papryczką, liśćmi limonki. Na wierzch dorzuciłam kiełki fasolki mung. Podałam z makaronem ryżowym.
Jeśli podoba Wam się ten wpis to bardzo się ucieszę, jeśli podzielcie się nim z innymi, nigdy nie wiecie kogo zainspirujecie 😉
Źródła:
(1) http://lukaszluczaj.pl/uszak-bzowy-mung-czy-mun/
(2) Grzyby prozdrowotne. Przyrodolecznictwo z tradycją odkryte na nowo, wyd. Dedal, Warszawa 2014
Własne doświadczenia
Wszystkie informacje zawarte w tym blogu, służą wyłącznie do celów informacyjnych i edukacyjnych i nie zastępują porad lekarskich ani leczenia.