Codziennie wychodzę do ogródka i podjadam różne kwiatki. Dla mnie to już jest codziennością, ale zdaję sobie sprawę jak dziwne i zwariowane może to się wydawać. A przecież to takie naturalne ….
Podjadanie kwiatuszków w ogródku to jest ogromna przyjemność, ale zjedzenie kolorowej kwiatkowej sałatki to prawdziwa uczta dla zmysłów!
Sałatkę polałam sosem z miodku różanego (→ link do przepisu) i porzeczek. Ach byłam w kwiatowym raju… <3
Zbieramy jadalne kwiatki z naszego ogródka lub dziko rosnące jeśli wiemy które (na końcu podaję link do listy jadalnych kwiatków). U mnie w miseczce znalazły się kwiatki: wyki, malwy, cykorii podróżnik, rzodkiewki, nagietka, ogórecznika, kolendry.
Kwiatki należy porządnie przetrząsnąć, bo mogą być w nich różne owady. Potem należy je rozdrobnić (z nagietka i malwy korzystamy z samych płatków).
miód różany (przepis tutaj)
porzeczka czarna
odrobina wody
suszony imbir (dla zaostrzenia smaku)
Wszystko miksujemy.
I gotowe! Smacznego!
Polecam też próbować kwiatków pojedynczo, bo każdy ma swój swoisty smak.
Lista jadalnych kwiatków: