Niezbędny sprzęt: mocny mikser lub młynek do kawy.
Podane poniżej składniki miksujesz (najlepiej pulsacyjnie), na początek miksuj same orzechy, nasiona i pestki i jak już będą dość dobrze rozkruszone dorzuć suszonych owoców.
Wszystkie orzechy pysznie wychodzą jak są wcześniej delikatnie podprażone, ale wtedy kulki będą bardziej oleiste.
Moja ulubiona wersja: orzechy nerkowca i wiórki kokosowe – miksujesz, dorzucasz daktyle i karob albo gorzkie kakao i miksujesz
Oprócz tego można zrobić kuleczki z migdałów + orzechów włoskich + daktyle + cynamono smaku
Do smaku polecam dodawać: wanilię, skórkę pomarańczy (wysuszona i wcześniej zmiksowana na proszek lub mokre skórki),imbir suszony
Dla zwiększenia wartości odżywczych polecam dokładać: siemię lniane, sezam czarny albo biały (najlepiej niełuskany), nasiona chia, zielony jęczmień, pestki dyni, słonecznik.
Dla uzyskania słodkości oprócz daktyli można skorzystać z rodzynek, fig (najfajniejsze z orzechami włoskimi i migdałami), suszonych moreli (dobrze komponują się z orzechami włoskimi) i śliwek
Generalnie wersji jest dużo, baw się wedle uznania!!
Na zdjęciu część kulek jest zamoczonych w rozpuszczonej czekoladzie 🙂