Co znajdziemy w kwietniu na dziką sałatkę

Podaje kilka ciekawych propozycji dla poszukiwaczy dzikich smaków 🙂

Rzeżucha łąkowa

Te drobne białe kwiatuszki są bardzo powszechne i znajdziemy je prawie na każdej łące. Możemy jeść kwiatki i całe łodygi. Smak ma ostrawy (troszkę jak chrzan)   i kapustowaty. Spożywając ją doładowujemy swoje ciało witaminą C, solami mineralnymi, witaminami B, PP, K, A, E oraz siarką (na lśniące włosy i zdrowe paznokcie). Zawiera przyswajalny jod!

Pomaga w usuwaniu toksyn, dzięki zwartości chromu wspomaga naszą trzustkę.

Dodawać ją można do sałatek, zup, podpłomyków, twarożków, na kanapki, posypywać kaszę, ziemniaczki itp.

Krwawnik

Teraz można zbierać młode listki krwawnika. Zawiera oczywiście witaminę C oraz m.in.sole manganu – mangan niezbędny jest dla układu nerwowego, na mocne kości, poprawia libido oraz sprawność seksualną.

Krwawnik wziął swoją nazwę od tego, że wstrzymuje krwawienie. W ziołolecznictwie wykorzystuje się go jako środek przeciwzapalny, odkażający, przeciwkrwotoczny, rozkurczający, żółciopędny i ściągający. Pomocny przy przeziębieniach, stanach gorączkowych. Ułatwia trawienie, odkaża układ moczowy (np. przy zapaleniu pęcherzyka moczowego), zmniejsza zbyt obfite krwawienie miesiączkowe.

Może być również stosowany zewnętrznie przy stanach zapalnych skórnych i do zmniejszenia krwawienia.

Jest rośliną leczniczą dlatego nie można przesadzać z ilością.

 

Pierwiosnek lekarski

Kwiaty są bardzo smaczne i świetnie nadadzą się do różnych sałatek i herbatek.

Ze względu na jego właściwości stosuje się go do herbatek na bezsenność,przy bólach głowy i przeziębieniach. Ma również właściwości oczyszczające krew i uspakajające. Pomaga w leczeniu nieżytu dróg oddechowych.

 

 

 

BLUSZCZYK KURDYBANEK – jedna z moich ulubionych roślin do herbatek i podskubywania ot tak, po prostu … 🙂

Po pierwsze pięknie pachnie, ciekawie smakuje i można go znaleźć prawie wszędzie. Idealny do posypania zup zamiast pietruszki, również jako dodatek do sałatek. Można go ususzyć i stosować jako przyprawę, świetnie pasuje do mięs (tej opcji nie próbowałam),do ziemniaków (szczególnie puree) i jajek.

Ma właściwości oczyszczające krew (oczyszcza i odtruwa), ułatwia trawienie (zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, regeneruje błonę śluzową przewodu pokarmowego), wzmacnia organizm, pobudza przemianę materii. Stosuje się go również w nieżytach dróg oddechowych, przy biegunkach, hemoroidach i zapaleniu pęcherza moczowego.

Jest to idealne zioło na wiosnę!

Stokrotka – jadalne są kwiatki i liście, najlepiej jako dodatek do sałatek.

Mniszek lekarski → więcej o mniszku pisałam tutaj

Jest jeszcze kilka roślin, które w kwietniu można zbierać i dodawać do naszych codziennych dań i jeszcze będę o nich pisała.

Linki:

http://1000roslin.pl/rzezucha-lakowa/

 

Wszystkie informacje zawarte w tym blogu, służą wyłącznie do celów informacyjnych i edukacyjnych i nie zastępują porad lekarskich ani leczenia.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

     

CHLOROFIL DO PICIA

Chlorofil
100% Naturalny, kompletny, płynny chlorofil - podnosi energię - oczyszcza organizm - przyśpiesza...

Naturalna ziołowa glinka dla kobiet

Naturalna ziołowa glinka dla kobiet
Stosuje się do wewnętrznego oczyszczania, uzdrawiania i ujędrniania pochwy, przywrócenie właściwego pH i poprawienie wrażliwości seksualnej oraz libido...

100% Naturalna, kompletna witamina C

100% Naturalna, kompletna witamina C
100% Naturalna, kompletna witamina C wspomaga odporność podnosi energię odmładza organizm ...

Archiwa

Kategorie